Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Oμπράντοβιτς: Είναι μία πρόκληση!

Την πίστη τους πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα και να πάρει αυτός την πρόκριση στο Final 4 της Ευρωλίγκα εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του. "Λέμε ότι μπορούμε να προκριθούμε και το πιστεύουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης.Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραχώρησε το Σάββατο (19/3) συνέντευξη Τύπου, ενόψει των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, δηλώνοντας πως πιστεύει στις δυνατότητες της ομάδας του.
Αρχικά, ο Ζοτς ανέλυσε την Μπαρτσελόνα και το ρόστερ της: "Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για την Μπαρτσελόνα, όλοι ξέρουμε ότι είναι η πιό δύσκολη ομάδα, για να συναντήσει κανείς στον δρόμο για το Final 4. Οι δικοί μας οπαδοί θεωρούν εμάς ως φαβορί, αλλά όλοι στην Ευρώπη πιστεύουν πως η Μπαρτσελόνα θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Αν θέλουμε να δούμε ποια είναι η διαφορά της περυσινής Μπαρτσελόνα από την φετινή είναι εύκολο να καταλάβεις ότι είναι καλύτεροι κάτω από το καλάθι, μιας και άλλαξαν τον Ζόρντι Τρίας με τον Κόστα Πέροβιτς, που είναι 2,17μ.
Επίσης είχαν προβλήματα με τον Μπαζίλε και τον Μάικλ όμως τους έχουν αντικαταστήσει με τον Άντερσον και τον Ίνγκλις οι οποίοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχοντας παρακολουθήσει παιχνίδια της Μπαρτσελόνα, για αυτούς είναι όλοι οι παίκτες πολύ σημαντικοί. Όλοι οι παίκτες παίζουν σε γρήγορο ρυθμό επιθετικά και αμυντικά και αυτό το αντιμετώπισαν όλες οι ομάδες που μέσα σε ένα - δύο λεπτά έβαζε πολλούς πόντους η Μπάρτσα".
"Είναι πρόκληση"
Στη συνέχεια, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε για τους στόχους της ομάδας του στο ματς με την Μπάρτσα: "Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τους αιφνιδιασμούς της Μπαρτσελόνα και αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Ακόμα ως ομάδα έχουν πάρα πολλές δυνατότητες να αλλάζουν τον σχεδιασμό τους και να έχουν διαφορετικές επιλογές. Έχουν πέντε ψηλούς, πάρα πολύ σημαντικός παίκτης είναι ο Έραζεμ Λόρμπεκ ο οποίος παίζει και στη θέση τέσσερα και στη θέση πέντε και σουτάρει καλά από την περιφέρεια. Έχουν πολλές δυνατότητες, αλλά αυτή είναι και η πρόκληση για εμάς. Αυτός που θα κερδίσει τρεις αγώνες θα φτάσει στο Φάιναλ Φορ και για αυτό πρέπει να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε".
Σύμφωνα με τον Ομπράντοβιτς, το γεγονός ότι πρέπει να σπάσει την έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης είναι ένα έξτρα κίνητρο για τον Παναθηναϊκό: "Την τελευταία βδομάδα δουλέψαμε πολύ καλά με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ υψηλό κίνητρο για εμάς να αγωνιστούμε κόντρα στην Μπαρτσελόνα που έχει πλεονέκτημα έδρας. Και είχαμε με τη Σιένα, αλλά χάσαμε εδώ και κάναμε δύο εξαιρειτκούς εκτός έδρας αγώνες. Πρέπει να αγωνιστούμε καλά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα μιλήσουμε με τους παίκτες για να τους εξηγήσουμε τους ρόλους του καθενός για να τους βοηθήσουμε να φτάσουμε στον στόχο μας".
"Τεράστια θέληση ο Μάριτς"
Ερωτηθείς για την επιστροφή του Άλεξ Μάριτς, σχολίασε: "Την τελευταία εβδομάδα ο Μάριτς άρχισε να επανέρχεται στους ρυθμούς του. Στην αρχή έκανε μόνο ζέσταμα, σιγά - σιγά άρχισε να επανέρχεται και πριν τον αγώνα με τον Άρη ξεκίνησε τις προπονήσεις με επαφή. Είναι πάρα πολύ καλό να παρακολουθεί κανείς τη θέληση που έχει για να επιστρέψει. Είναι καλό να δει κανείς τη θέληση που είχε να μπει και να βοηθήσει. Είναι καλό και για τους παίκτες που γνωρίζουν ότι είναι έτοιμος να μπει και να βοηθήσει την ομάδα. Το πόσα λεπτά βέβαια θα είναι έτοιμος να παίξει και το πως θα αντιδράσει σε αυτή τη σειρά, είναι άλλο θέμα. Διότι θα πρέπει να αγωνιστούμε ως ομάδα όχι ως μονάδα και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ καλό που έχει επανέλθει και θα παίξει. Αυτό είναι σίγουρο. Ο μυς στο αριστερό του χέρι είναι ίσως στο 60% των δυνατοτήτων του. Εκείνο που προσπαθεί να κάνει στην προπόνηση, είναι να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι και να προσπαθεί να σουτάρει με αυτό όσο μπορεί. Κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό είναι η θέλησή του να βοηθήσει την ομάδα. Μίλησα πριν για τον αιφνιδιασμό και τους ψηλούς της παίκτες και ο Μάριτς μπορεί να βοηθήσει".
Σε ερώτηση για το αν οι πράσινοι πρέπει να αγωνιστούν, όπως με την Σιένα το 2009, απάντησε: "Αναμφίβολα αν θέλουμε να παίξουμε καλά κόντρα στην Μπαρτσελόνα, πρέπει να έχουμε τέτοιο επίπεδο. Ξέρουμε τα πάντα για την Μπαρτσελόνα. Παίζει έτσι... Κοντά στο σκορ και σε δύο λεπτά σου κάνουν την ζημιά και εξαφανίζονται.
Έχουν το Ναβάρο και μπορεί να σου κάνει την ζημιά από τα 10 μέτρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Έχουν από πίσω τους , τον Σάντα και τον Γκριμάου που μπορούν να σου τελειώσουν το παιχνίδι. Αλλά έχει και άλλους παίκτες που μπορούν να κάνουν την ζημία ακόμα και από μέσα το παιχνίδι. Ξέρουμε την λεπτομέρεια που θα χρησιμοποιήσουν αν διακρίνουν κάποια αδυναμία σε μας.
Ξέρουμε τα πάντα για την Μπαρτσελόνα και το κλειδί είναι να μείνουμε συγκεντρωμένοι επί 40'. Όπως νομίζω ότι και η Μπαρτσελόνα ξέρει τα πάντα για μας. Αλλά αυτό είναι το παιχνίδι".
Οσον αφορά την ανατροπή που πέτυχε ο Αρη, κόντρα στην ομάδα του ο Ζοτς αρχικά αστειεύτηκε λέγοντας :"Θα ήμουν πανευτυχής αν και το πρώτο παιχνίδι στην Βαρκελώνη είναι ακριβώς έτσι. Θα ήταν πολύ καλό...", και στην συνέχεια τόνισε: "
Για να μιλήσουμε σοβαρά, χθες για αρκετά λεπτά παίξαμε πολύ καλά. Προσπαθήσαμε να βρούμε τις ομοιότητες ανάμεσα στον τρόπο παιχνιδιού του Άρη και της Μπαρτσελόνα. Και το πιστεύετε ή όχι βρήκαμε πολλά. Βέβαια, η διαφορά στην ποιότητα είναι μεγάλη.
Και εδώ είναι το κλειδί, να έχουμε συγκέντρωση επί 40' και επιθετικά και αμυντικά. Γιατί θα έχουν τον Ναβάρο που μπορεί να σουτάρει από μακριά, αλλά επίσης όπως έκανε στο παιχνίδι με την Μενόρκα, είχε 5/15 σουτ αλλά έδωσε τη νίκη επειδή είχε 7/7 βολές. Είναι αυτοκτονία για παράδειγμα να στέλνεις τον Ναβάρο στις βολές.
Ξέρουμε ποιον πρέπει να στείλουμε στις βολές και ποιον όχι. Έχουμε στατιστικά στοιχεία για τον καθένα. Χρειάζεται συγκέντρωση από το πρώτο δευτερόλεπτο".
"Δεν πάμε για τουρισμό"
Η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια χάνει το πλεονέκτημα έδρας, που έχει κέρδισει, για να το ανακτήσει άμεσα. Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πάντως, το μόνο σίγουρα είναι πως η ομάδα του δεν πάει στην Βαρκελώνη για τουρισμό: "Αν θέλουμε να είμαστε στο Final Four θα πρέπει να παίξουμε πολύ σοβαρά σε όλη την σειρά. Δεν ξέρω τι λένε στην Βαρκελώνη, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύουν πως θα έχουνε εύκολο έργο.
Κανείς δεν θα πάει από εμάς στην Βαρκελώνη για τουρισμό. Θα πάμε να αγωνιστούμε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος. Να πιστεύουμε στους εαυτούς μας.
Είναι σημαντικό να ακούς τι είπαν εδώ ο Μάικ Μπατίστ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Θα το μεταφέρουν και στον κόσμο και στα αποδυτήρια. Για αυτό εγώ ζήτησα να είναι εδώ. Αν πάμε και η Μπαρτσελόνα αποδειχτεί καλύτερα θα το δεχτούμε"
"Η παράδοση ανήκει στο παρελθόν"
Τέλος, ερωτηθείς για το 0-4 κόντρα στους καταλανούς τα τελευταία χρόνια, απάντησε: ""Δε νομίζω να μας επηρεάσει. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το σκορ ως τώρα σε 40 αγώνες μας είναι 33-7. Για μένα το παιχνίδι απέναντι στον Άρη, στην Καβάλα, στην Μπαρτσελόνα, στον Ολυμπιακό είναι το ίδιο. Το πιο σημαντικό παιχνίδι σε οποιαδήποτε διοργάνωση είναι αυτά που κρίνουν κάτι.
Ως τώρα, ήταν ας πούμε οι ημιτελικοί με τον Άρη στο Κύπελλο ή τώρα πριν την Μπαρτσελόνα. Αυτά είναι και τα παιχνίδια τώρα με την Μπαρτσελόνα και μάλλον θα έχουμε την ίδια κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και στον τελικό του Κυπέλλου ΑΝ γίνουν τα ματς. Αυτά είναι για μένα τα σημαντικά παιχνίδια. Στα υπόλοιπα ματς είτε κερδίσεις ή χάσεις δεν μετράει τόσο όσο σε αυτά. Αλλά σίγουρα αν θέλεις να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερη ομάδα, πρέπει να παίξεις και να κερδίσεις την καλύτερη ομάδα.
Σε όλα τα παιχνίδια που χάσαμε και στα 7 ήμασταν κοντά στο να κερδίσουμε και είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε. Ακόμα και στον αγώνα με την Κάχα που χάσαμε με επτά πόντους μέχρι το τελευταίο λεπτό ήμασταν στο ματς. Για αυτό δουλεύουμε και με τους παίκτες για ειδικές συνθήκες στα τελευταία δύο λεπτά. Μία ειδική επίθεση, μία ειδική άμυνα που πρέπει να παίξουμε. Πλέον με την αλλαγή για την επαναφορά της μπάλας στα τελευταία δύο λεπτά κοντά στο καλάθι, αλλάζουν οι συνθήκες.
Όπως χθες με τον Άρη, που επίτηδες δεν ζήτησα τάιμ άουτ ώστε να κάνουμε επαναφορά από μακριά και να έχουμε περισσότερο χώρο και ανοικτό γήπεδο. Έτσι και τα ριμπάουντ... Θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην σειρά με την Μπαρτσελόνα. Και πρέπει να λειτουργήσουμε σαν ομάδα. Αλλά είναι σημαντικό να έχεις τον έλεγχο των ριμπάουντ σε κάθε παιχνίδι.
Από την Μπαρτσελόνα, ίσως ο Ναβάρο και ο Λάκοβιτς να μην πηγαίνουν στο επιθετικό ριμπάουντ. Τώρα ίσως να το ακούσουν και να αρχίσουν να πηγαίνουν και αυτοί! Είναι αδύνατο στο μπάσκετ να μην βρεθείς σε καταστάσεις μις ματς. Αυτό σημαίνει για μία ακόμα φορά να είσαι έτοιμος για μεγάλη μάχη αν και αυτό στα αποδυτήρια θα το πούμε με διαφορετικές λέξεις..."
 Πριν από τον προπονητή του Παναθηναϊκού μίλησαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Μάικ Μπατίστ.
Ο αρχηγός του τριφυλλιού σχολίασε: "Αρχίζει η σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα, ξέρουμε ότι είναι πολύ καλή ομάδα. Μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία είναι η συγκέντρωση καθ' όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών, να αποφύγουμε τα λάθη για να παραμείνουμε μέσα στο παιχνίδι. Από σήμερα θα αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα την Μπαρτσελόνα. Είναι ομάδα με ποιότητα. Θέλουμε να διεκδικήσουμε εκεί τις νίκες και να δούμε τη συνέχεια στην Αθήνα".
Ερωτηθείς για τα στοιχεία που τον κάνουν αισιόδοξο είπε: "Πιστεύω στην ομάδα μου, στους συμπαίκτες μου, στις δυνατότητές μας, αν δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, σαφώς έχουμε τις δυνατότητες να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Δεν είναι κάτι που το είπα έτσι στον αέρα".
Για το αν είναι δυσκολότερη αποστολή των τελευταίων χρόνων: "Σίγουρα είναι η δυσκολότερη αποστολή, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, είναι η πρώτη φορά που παίζουμε με μειονέκτημα έδρας. Έχουμε τις δυνατότητες για να προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ".
"Μπορούμε να νικήσουμε στη Βαρκελώνη"
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Μάικ Μπατίστ: "Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι πρόκειται για μία δύσκολη σειρά πλέι οφ. Η Μπαρτσελόνα είναι  το φαβορί της σειράς, αλλά αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνητρο για εμάς. Μερικοί πιστεύουν ότι έχει η Μπαρτσελόνα το προβάδισμα, όμως πιστεύω ότι έχουμε την ποιότητα για να τα καταφέρουμε. Έχουμε κάνει καλές προπονήσεις και πιστεύω ότι αυτό μας δίνει την ένταση για να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Δεν ξέρω εάν είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε κάνει και πιο δύσκολα παιχνίδια, είναι η πρώτη φορά χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Ακόμα και με πλεονέκτημα είχαμε αντιμετωπίσει και πιο δύσκολες ομάδες. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο όταν παίζουμε με ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους.
Στο Φάιναλ Φορ έχουμε δει ομάδες να φτάνουν χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Σήμερα θα κάνουμε ανάλυση της Μπαρτσελόνα και ο προπονητής θα φτιάξουν το σχέδιο, όμως είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα σχέδια για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στον αγώνα της Τρίτης για να μπορέσουμε να σπάσουμε την έδρα της Μπαρτσελόνα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο".
Κλείνοντας, ο αμερικανός σέντερ τόνισε:"Όλα στη ζωή είναι μία πρόκληση. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Η Μπαρτσελόνα υπερασπίζεται τον τίτλο της στο γήπεδό της, πάμε να παίξουμε δυνατή άμυνα όπως κάνουμε όλο τον χρόνο και ίσως αυτό μας φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ίσως είναι καλό που δεν έχουμε το πλεονέκτημα έδρας γιατί μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο. Ελπίζω ότι όλοι οι παίκτες το βλέπουν έτσι. Σχετικά με τους τραυματισμούς όλη η ομάδα αντιμετωπίζει φέτος, ο Άλεξ γύρισε πίσω και μας βοηθάει πολύ, μας ανεβάζει τη διάθεσή μας, θα πάμε στη Βαρκελώνη, εμένα με διασκεδάζουν αυτές οι προκλήσεις και αυτό είναι το καλύτερο να παίζεις και να απολαμβάνεις τις προκλήσεις".
Πηγή : http://www.sport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου