Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ο ΠΑΟ φαβορί λόγω εμπειρίας

Ο Κλέι Τάκερ της Ρεάλ Μαδρίτης μιλάει στο Sport24.gr για το Final-4 και χρίζει μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου τον Παναθηναϊκό. Οι ημιτελικοί, ο Ζοτς, ο Μεσίνα, ο Baby Shaq, ο Ολυμπιακός και η ιδανική πεντάδα της Ευρωλίγκας (videos).
Το Sport24.gr συνάντησε τον Κλέι Τάκερ στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης και μίλησε μαζί του για το Final-4 της Βαρκελώνης.

Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ ανέλυσε τους ημιτελικούς και έχρισε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου τον Παναθηναϊκό.
Ο Κλέι Τάκερ, όπως και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του στη Ρεάλ, προετοιμάζεται πυρετωδώς για το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ τις επόμενες μέρες στη Βαρκελώνη. Η «βασίλισσα» της ηπείρου με τα 8 ευρωπαϊκά τρόπαια που στολίζουν τις προθήκες του μουσείου στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», κατάφερε να επανέλθει σε ένα Final-4 μετά από απουσία 15 ολόκληρων χρόνων.

Γυρνώντας στο μακρινό 1996 και το Παρίσι, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας του, βρίσκουμε την τελευταία συμμετοχή της Ρεάλ που ένα χρόνο πριν, το 1995 στη Σαραγόσα, είχε κερδίσει στον τελικό τον Ολυμπιακό, προσθέτοντας το 8ο Κύπελλο στη συλλογή της με την εκπληκτική ομάδα των Σαμπόνις, Αρλάουκας και φυσικά τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του 2008 με τη διοργάνωση του Final-4 στη Μαδρίτη, η Ρεάλ κατάφερε φέτος να επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αποκλείοντας στη φάση των πλέι οφ τη Βαλένθια στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Ο Μεσίνα μπορεί να «εγκατέλειψε το καράβι» τον περασμένο Μάρτιο, όμως ο μέχρι τότε βοηθός του, Εμανουέλε Μολίν, πέτυχε να οδηγήσει τους «μερένγκες» στο ραντεβού της Βαρκελώνης, όπου θα αντιμετωπίσουν στον δεύτερο ημιτελικό της Παρασκευής την Μακάμπι.

CLAY TUCKER: "ΔΕΙΤΕ ΤΟ FINAL-4 ΣΤΟ SPORT24.GR!"




Το Sport24.gr βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ (το Polideportivo Valle de las Cañas, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη) και μίλησε με τον Κλέι Τάκερ για την πρόκριση της ομάδας του, τους δυο ημιτελικούς, τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα, το ζευγάρι Ολυμπιακού – Σιένα, τα «όπλα» του Παναθηναϊκού, τον Ομπράντοβιτς, την αποχώρηση του Μεσίνα, τον Σχορτσιανίτη και την Μακάμπι, την αλλαγή ώρας του τελικού και τους κορυφαίους της φετινής χρονιάς στην Ευρωλίγκα.

Sport24.gr: Μετά από 15 χρόνια απουσίας, η Ρεάλ επιστρέφει και πάλι σε ένα Final-4. Τι σημαίνει αυτό για εσάς τους παίκτες και τον σύλλογο;



Clay Tucker: Μετά τη νίκη σε ένα δύσκολο ματς, το πέμπτο της σειράς, απέναντι στη Βαλένθια, ένα μεγάλο βάρος έφυγε από πάνω μας. Όπως είπες κι εσύ, έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ρεάλ είχε βρεθεί σε ένα Final-4 και το ότι εμείς πετύχαμε αυτόν τον στόχο που είχε τεθεί από το ξεκίνημα της σεζόν, μας απελευθέρωσε από την πίεση και μας έκανε να νιώσουμε ότι είμαστε ξανά μια καλή ευρωπαϊκή ομάδα.

Sport24.gr: Το ζευγάρι Ρεάλ – Βαλένθια ήταν το μοναδικό που έφτασε μέχρι το πέμπτο ματς. «Υποφέρατε» τελικά μέχρι να πάρετε αυτή την πρόκριση;



Clay Tucker: Όχι, δεν θα έλεγα ότι υποφέραμε, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε το πέμπτο ματς. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν συναρπαστικό. Ήταν το πέμπτο παιχνίδι, μέσα στο σπίτι μας, την Caja Mágica, ήταν sold out, η Βαλένθια είχε τους φιλάθλους της και εμείς τους δικούς μας, υπήρχε ωραία ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι όλα ξεκαθάρισαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, έκανε το ματς συναρπαστικό.

Sport24.gr: Ήταν για σένα έκπληξη ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα από τον Παναθηναϊκό στη φάση των πλέι οφ;



Clay Tucker: Όχι, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μπαρτσελόνα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και για τις δυο αυτές ομάδες. Πρόκειται για δυο μεγάλους συλλόγους με μεγάλη ιστορία, έχουν πολύ καλούς παίκτες αλλά και βετεράνους παίκτες, έτσι λοιπόν αυτά τα παιδιά ξέρουν πότε να «πάρουν μπροστά», πότε να παίξουν δυνατά.

Για την Μπαρτσελόνα, το γεγονός ότι δεν θα είναι παρούσα στο Final-4 της πόλης της είναι μια απογοήτευση για αυτούς. Αλλά πρόκειται για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι μέχρι να πάρει τον τίτλο κάποιος άλλος φέτος. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είναι πιθανότατα το φαβορί για να κερδίσει την Ευρωλίγκα γιατί είναι μια πολύ καλή ομάδα, έχει παίκτες που ξέρουν τι είναι να κατακτάς έναν τέτοιον τίτλο και διαθέτουν έναν μεγάλο κόουτς.

Sport24.gr: Παρουσιάζεις τον Παναθηναϊκό ως το φαβορί. Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα «όπλα» που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες;



Clay Tucker: Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού είναι οι εμπειρία που διαθέτουν όλοι. Έχει παίκτες που παίζουν εδώ και χρόνια στην Ευρωλίγκα, που έχουν κερδίσει την Ευρωλίγκα, που έχουν αγωνιστεί σε Final-4 και με άλλες ομάδες όπως ο Σάτο, που έχουν την εμπειρία του Μπατίστ, του Διαμαντίδη, του Νίκολας.

Όλοι αυτοί οι παίκτες ξέρουν πώς να παίξουν, ξέρουν πότε να παίξουν και ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού ώστε να βοηθήσουν την ομάδα τους να κρατηθεί μπροστά στο σκορ και να πάρει τη νίκη. Και όχι μόνο αυτό. Επίσης διαθέτουν έναν μεγάλο προπονητή που γνωρίζει το μπάσκετ και που έχει κερδίσει και ο ίδιος πολλές φορές την Ευρωλίγκα.

Sport24.gr: Πριν δυο μήνες ο Μεσίνα άφησε την ομάδα. Πώς το δεχτήκατε αυτό εσείς οι παίκτες;



Clay Tucker: Όταν έφυγε ο Μεσίνα ήταν για όλους μας ένα σοκ. Για να είμαι ειλικρινής, η παρουσία του στον πάγκο ήταν ο λόγος που αποφάσισα να υπογράψω στη Ρεάλ και ο τρόπος που μας άφησε ήταν όπως σου είπα ένα σοκ, γιατί ακριβώς δεν το περίμενε κανείς. Όμως ένιωσε έτσι, θεώρησε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει και να συνεχίσει τη ζωή του, την προσωπική του πορεία και βέβαια την καριέρα του.

Όμως το καλό με τον βοηθό του, τον Μολίν, που τον διαδέχτηκε, ήταν ότι διατηρήθηκε το ίδιο σύστημα. Αν είχε έρθει κάποιος άλλος, με διαφορετικό σύστημα, τότε θα έπρεπε να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Έτσι, το καλό σε όλη αυτή την αλλαγή, ήταν ότι κρατώντας τον βοηθό του Μεσίνα, με τον οποίο συνεργάζονται εδώ και 20 χρόνια, μπορέσαμε να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο όσα είχαμε ήδη μάθει.

Sport24.gr: Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη των πλέι οφ ήταν ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τη Σιένα, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.



Clay Tucker: Αυτό που συνέβη με αυτό το ζευγάρι, να ξεκινήσει δηλαδή ο Ολυμπιακός νικώντας με 48 πόντους και καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ της Ευρωλίγκας και να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο η Σιένα κερδίζοντας τρία σερί ματς, δείχνει το πώς μπορεί στο μπάσκετ να περάσει το πλεονέκτημα από τη μια πλευρά στην άλλη μέσα σε λίγες ώρες, μόλις στο επόμενο παιχνίδι.

Η Σιένα είναι πολύ καλή στην άμυνα, οι παίκτες της παίζουν με τα δυνατά κορμιά τους, λειτουργούν σωστά μαζί σαν ομάδα. Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ιστορία, καλούς παίκτες με ταλέντο, όμως ένα παιχνίδι είναι μόνο ένα παιχνίδι και για να πας στο Final-4 πρέπει να κερδίσεις τρία...

Sport24.gr: Τι βλέπεις στους δυο ημιτελικούς της Παρασκευής;




Clay Tucker: Τα δυο ματς είναι Παναθηναϊκός εναντίον Σιένα και Ρεάλ εναντίον Μακάμπι. Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟ και τη Σιένα πιστεύω ότι θα είναι ένας μεγάλος αγώνας. Θα δούμε πολύ physical game, πρόκειται για δυο μεγάλες ομάδες, ιστορικές, με πολλούς καλούς και ταλαντούχους παίκτες. Επίσης πρόκειται για δυο ομάδες που καθοδηγούνται πολύ σωστά από τον πάγκο. Αλλά και ο δικός μας ημιτελικός προβλέπεται συναρπαστικός. Ταιριάζουμε πολύ σαν σύνολα και εμείς με αυτούς και αυτοί με εμάς.

Η Μακάμπι έχει έναν πολύ καλό προπονητή, τον Ντέιβιντ Μπλατ, που έχει κοουτσάρει την Εθνική Ρωσίας και είναι έμπειρος, αλλά και πολλούς καλούς παίκτες. Κατά τη γνώμη μου και τα δυο ματς θα κριθούν στο τελευταίο δεκάλεπτο και βέβαια πρόκειται για «σειρές» του ενός παιχνιδιού. Νικάς, παίζεις τελικό, χάνεις, παίζεις για την τρίτη θέση. Για να είμαι ειλικρινής πάντως, θα επαναλάβω ότι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο είναι ο Παναθηναϊκός για όλα αυτά που είπα και πριν, την εμπειρία και το ρόστερ που διαθέτει. Όμως είναι ένα παιχνίδι και οποιαδήποτε ομάδα από τις τέσσερις μπορεί να βρεθεί σε καταπληκτικό τριήμερο και να κερδίσει τη διοργάνωση.

Sport24.gr: Στη Μακάμπι παίζει και ένας δικός μας, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τον Big Sofo;



Clay Tucker: Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε με την παρουσία του Big Sofo μέσα στη ρακέτα. Όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουμε τη δύναμή του, άλλωστε το παρατσούκλι του είναι Baby Shaq και είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να τον παίξουμε ώστε να τον περιορίσουμε, είναι να τον αναγκάσουμε να δίνει τη μπάλα, να δυσκολέψουμε τις πάσες που θα προορίζονται για αυτόν μέσα στη ρακέτα, να τον υποχρεώσουμε να παίρνει τη μπάλα όσο πιο μακριά γίνεται από το καλάθι και να έχουμε παίκτες πάνω του σε όλα τα σουτ που θα επιχειρήσει. Ο Τόμιτς και ο Φίσερ θα παίξουν τον ρόλο τους στο μαρκάρισμά του. Αλλά όπως είπα, πρέπει να δυσκολευτεί και στις πάσες και στα σουτ.

Sport24.gr: Ποια είναι η άποψή σου για την αλλαγή της ώρας την ημέρα των τελικών ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των Ισραηλινών;



Clay Tucker: Το γεγονός ότι η Ευρωλίγκα άλλαξε τα ωράρια μετά από το αίτημα των Ισραηλινών λόγω της θρησκευτικής αργίας (σ.σ. προφανώς ο Τάκερ έχει λάθος ενημέρωση, αφού η αργία στο Ισραήλ δεν είναι θρησκευτική αλλά προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών) που έχουν την Κυριακή το βράδυ, δείχνει κατά τη γνώμη μου σεβασμό προς τη μεριά της Μακάμπι. Η θρησκεία είναι κάτι σημαντικό στη ζωή του καθενός και η αλλαγή στα ωράρια δείχνει ακριβώς αυτόν τον σεβασμό. Αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν οι ομάδες τα παιχνίδια τους, απλά αυτά θα γίνουν λίγο νωρίτερα.

Sport24.gr: Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σου οι κορυφαίοι πέντε παίκτες της φετινής Ευρωλίγκας; Διάλεξε έναν για κάθε θέση.



Clay Tucker: Αν έπρεπε να επιλέξω πέντε παίκτες για να φτιάξω την ιδανική πεντάδα της φετινής Ευρωλίγκας, τότε θα έλεγα Πάμπλο Πριτζιόνι, Σέρχιο Γιούλ, Κλέι Τάκερ, Ντορ Φίσερ και Άντε Τόμιτς!!! Αν άφηνα εκτός τους παίκτες της Ρεάλ, θα διάλεγα πόιντ γκαρντ τον Διαμαντίδη, σούτινγκ γκαρντ τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, στο «3» τον Ντέιβιντ Μος της Σιένα, στο «4» τον Ντούσκο Σαβάνοβιτς της Βαλένθια και στο «5» τον Νίκολα Βούισιτς που είναι πολυσύνθετος, παίζει πολύ καλά στο high post, πασάρει με την ίδια επιτυχία και γνωρίζει άριστα το παιχνίδι.

Sport24.gr: Αν υποθέσουμε ότι περνάτε στον τελικό, ποιον θα προτιμούσες ως αντίπαλο, τη Σιένα ή τον Παναθηναϊκό;



Clay Tucker: Αν φτάναμε στον τελικό και αντιμετωπίζαμε τη Σιένα, το θετικό θα ήταν ότι θα ξέραμε καλά την αντίπαλό μας, αφού την αντιμετωπίσαμε δυο φορές στη φετινή σεζόν. Εμείς τους κερδίσαμε στην Ιταλία, αυτοί μας κέρδισαν εδώ στη Μαδρίτη, οπότε θα ξέραμε τι να περιμένουμε από μια ομάδα με την οποία έχουμε ήδη παίξει. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, και πάλι θα ξέραμε τι έχουμε απέναντί μας, τους παίκτες που διαθέτουν, το ταλέντο τους.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να βλέπουμε DVD με παιχνίδια και των δυο ομάδων, όπως φυσικά και με παιχνίδια της Μακάμπι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τρεις διαφορετικές ομάδες, αφού δεν ξέρουμε ποιον θα βρούμε απέναντί μας μετά τον ημιτελικό. Ελπίζω να κερδίσουμε το πρώτο ματς και από εκεί και μετά δεν θέλω να διαλέξω, δεν βλέπω κάποιο πλεονέκτημα στο να μας τύχει είτε ο ΠΑΟ είτε η Σιένα στον τελικό.

Σύντομο βιογραφικό του Κλέι Τάκερ


Ο Clay Javen Tucker γεννήθηκε το 1980 στη Λίμα του Οχάιο των ΗΠΑ. Έχει ύψος 1.96 μ. και αγωνίζεται στη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Ξεκίνησε την καριέρα του στο High School Perry της Λίμα και στη συνέχεια έπαιξε στο NCAA και τους Wisconsin Milwaukee (1999-2003). Από το 2003 μέχρι το 2008 άλλαξε οκτώ ομάδες: Sundsvall Dragons (Σουηδία), Southern Crescent Lighting (WBA, ΗΠΑ), Utah Snowbears (ABA, ΗΠΑ), Kansas City Steers (NABL, ΗΠΑ), ΜΕΝΤ (Ελλάδα), Arkansas Rim Rockers (D-League, ΗΠΑ), Le Mans (Γαλλία) και Siviglia Wear Teramo (Ιταλία).



Ο Tucker με τη φανέλα της Cajasol


Το 2009, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την ρωσική Khimki και την ουκρανική BC Kiev, έφτασε στην Ισπανία και την ACB, όπου αγωνίστηκε αρχικά στην Καχασόλ (2009), μετά στην Τζουβεντούτ (2009-10) και τέλος στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ανακοίνωσε επίσημα την απόκτησή του στις 22 Ιουλίου του 2010 (διετές συμβόλαιο). Στην καριέρα του έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα WBA (2004, Southern Crescent Lighting) και ένα κύπελλο Ρωσίας (2008, Κίμκι). Η μεγαλύτερη βραδιά του στην ACB ήταν με τα χρώματα της Καχασόλ στον εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του με τη Βαλένθια, όπου πέτυχε 37 πόντους.

Τα στατιστικά του Τάκερ :


1. Στην Ευρωλίγκα:

Στην πρώτη του συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, ο Κλέι Τάκερ αγωνίστηκε σε 21 ματς της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου πέτυχε 196 πόντους (9.3 μ.ο.), με 24/81 τρίποντα (30%), 51/118 δίποντα (43%) και 22/29 βολές (76%). Επίσης μάζεψε 49 ριμπάουντ (2.3) και έδωσε 38 ασίστ (1.8).



Από το πέμπτο παιχνίδι των πλέι οφ με αντίπαλο τη Βαλένθια


2. Στην ACB

- 2008-09 Καχασόλ (11 ματς)
353 λεπτά, 192 πόντοι, 27/67 τρίποντα (40%), 41/92 δίποντα (45%), 29/33 βολές (88%), 29 ριμπάουντ, 28 ασίστ, 23 κλεψίματα.

- 2009-10 Τζουβεντούτ (33 ματς)
1015 λεπτά, 533 πόντοι, 99/240 τρίποντα (41%), 80/195 δίποντα (41%), 76/91 βολές (84%), 90 ριμπάουντ, 112 ασίστ, 46 κλεψίματα.

- 2010-11 Ρεάλ Μαδρίτης (31 ματς)
716 λεπτά, 277 πόντοι, 44/128 τρίποντα (34%), 53/138 δίποντα (38%), 39/49 βολές (80%), 59 ριμπάουντ, 54 ασίστ, 27 κλεψίματα.



Με αντίπαλο τον Ρούβιο σε αγώνα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα

Συνολικά στην ACB:

75 ματς, 2084 λεπτά, 1002 πόντοι (13.4 μ.ο.), 170/435 τρίποντα (39%), 174/425 δίποντα (41%), 144/173 βολές (83%), 178 ριμπάουντ, 194 ασίστ, 96 κλεψίματα.

Βίντεο: Ο Clay Tucker εναντίον της Μπαρτσελόνα



 Πηγή : http://www.sport24.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου