Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκεται στην  νοτιανατολική Ευρώπη ,στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου , στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο πέλαγος και νότια από την Μεσόγειο θάλασσα. Έχει πλούσια ιστορία και είναι η χώρα όπου δημιουργήθηκε η δημοκρατία. Το  κλίμα της είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.   Για αυτό τον λόγο την προτιμούν και πολλοί  τουρίστες.  
Δεν είναι διαφήμιση από τουριστικό γραφείο. Ούτε προσπαθώ να βελτιώσω την οικονομική κατάσταση της χώρας μου προβάλλοντας την.    Απλά προσπαθώ να μπω στο μυαλό και στην λογική κάθε προπονητή ποδοσφαίρου  που έρχεται στην όμορφη Ελλάδα. Πως προτιμούν το χαμηλό ανταγωνιστικό  επίπεδο της χώρας μας με τις μέτρια ποιοτικά ομάδες αντί για κάποιο από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα? Πως δέχονται να κάνουν προπόνηση σε μια ομάδα που δεν έχει καν προπονητικό κέντρο και το γήπεδο της είναι υπό διάλυση(αν και εφόσον έχει δικό της )? Και το κυριότερο απ όλα πως δέχονται να παίρνουν εντολές από  προέδρους και από παράγοντες της ομάδας για το ποιος θα παίζει και ποιος όχι?  Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό μου κάθε φορά που ένας νέος προπονητής έρχεται . Όμως δεν είναι πυρηνική επιστήμη .Ούτε  χρειάζεται να γυρίσω ανάποδα τα θεμέλια ενός κτιρίου για να δω πως ενεργεί η βαρύτητα πάνω τους (όπως έκανε ο Gaudi ) έτσι ώστε να μπορέσω καταλάβω τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας. Η απάντηση στα ερωτήματα μου είναι πολύ πιο εύκολη. Απλά για μένα είναι δεδομένη και για αυτό δεν το καταλαβαίνω.  Είναι το κλίμα , οι θάλασσες , οι άνθρωποι ,τα μπουζούκια,  ο τρόπος ζωής . Είναι η ίδια η Ελλάδα.  Οπότε όταν ο Σκανδιναβός που έχει φάει το κρύο με το κουτάλι η ο Άγγλος που είναι συνέχεια με την βροχή μόλις τους παρουσιαστεί η ευκαιρία θα την αρπάξουν.
Το κακό με αυτή την ιστορία είναι πως ένας στους δέκα προπονητές που θα ταξιδέψουν στην ηλιόλουστη πατρίδα μας θα αξίζει. Όπως ο Κούπερ. Ο προπονητής του Άρη. Βέβαια και αυτός ήρθε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης  όταν η προπονητική του καριέρα είχε πάρει την κατιούσα.  Παρόλο αυτά ξεχωρίζει. Οι εναπομείναντες 9  θα είναι η φιλοχρήματοι  η ανίκανοι με όλη την σημασία της λέξεως η θα θέλουν να κολλήσουν τα τελευταία ένσημα τους.  Όπου με την σωστή παρουσίαση των ΜΜΕ  ο νέος προπονητής θα  παρουσιαστεί σαν μεσσίας. Σαν λυτρωτής της ομάδας σου από την αδιέξοδο.   Αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει 3 φορές απολύονται από τους ίδιους συλλόγους που τους πρόσφεραν εργασία. Η όπως ακούγεται στην Ελλάδα για αυτές τις περιστάσεις δεν πρόλαβε να κάνει Χριστούγεννα.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Ζίκο. Ένας από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές. Αναντικατάστατο μέλλος της Εθνικής ομάδας της πατρίδας του την περίοδο του 70 . Καταπληκτικός στις στημένες φάσεις , με πόδι διαβήτη. Παρόν σε 3 συνεχόμενα Μουντιάλ και αποτυχημένος προπονητής στον πάγκο του Ολυμπιακού. Μια συνεργασία  που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά κράτησε περίπου 3 μήνες. Στο διάστημα που ήταν στον ερυθρόλευκο πάγκο το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να τερματίσει άνετα  δεύτερος στην φάση των ομίλων του champions league . Θα τον θυμόμαστε για πάντα για την πολύ κακή κατάσταση του Ολυμπιακού αλλά και για το ρεπό των 9 ημερών(!)
Τρόντ Σόλιντ. Είχε έρθει  με τυμπανοκρουσίες στον Ολυμπιακό . Ήταν και ο πιο ακριβοπληρωμένος τεχνικός στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.  Έκατσε ενάμιση χρόνο στον πάγκο των Πειραιωτών.  Απέτυχε δύο φορές στον champions league και απολύθηκε. Θα τον θυμόμαστε για την μεγάλη δικαστική διαμάχη με την ΠΑΕ για την αποζημίωση του. Όπως και για τα λόγια του Κόκκαλη.( Ο καλύτερος προπονητής που συνεργάστηκα πότε )
Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Ο μοναδικός προπονητής που στηρίχθηκε τόσο πολύ από την διοίκηση του Παναθηναϊκού. Το 2004 υπογράφει στην ομάδα του τριφυλλιού και ήδη ξεκινάει τις δηλώσεις του για πενταετές πλάνο. Την αγωνιστική περίοδο του 2004-2005 καταφέρνει να χάσει το πρωτάθλημα με τις τρείς εντός έδρας ισοπαλίες στο φινάλε του πρωταθλήματος. Στα μέσα της επόμενης σεζόν απολύθηκε. Θα τον θυμόμαστε για πάντα για την έκρηξη του και τις δηλώσεις του(βρισιές) μετά από την ήττα με τον Ηρακλή.  Όπως και για το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, μέσα στην Ισπανία. Όπου έπαιζε με την άμυνα στο κέντρο και τους Καταλανούς να φιλοδωρούν την ομάδα του με 5 . Αντικαταστάτης του Ιταλού στον πάγκο του Παναθηναϊκού ήταν ο Χάνς Μπάκε.  Ο Σκανδιναβός προπονητής έκατσε στον πάγκο των πράσινων για δύο μήνες. Έμεινε χαραγμένος στην μνήμη όλων μας για την άθλια φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών αλλά και για τα άσχημα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αποκορύφωμα το ισόπαλο παιχνίδι με την Μέταλουργκ Ζαπόριζα εντός έδρας.
Το 2007-2008 ο Πεσέιρο υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας στον Παναθηναϊκό και από την αρχή ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Μιλάει για σπάσιμο της κυριαρχίας του Ολυμπιακού και για το νέο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Που θα είναι γρήγορο , επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο.   Το αποτέλεσμα ήταν να κάτσει έναν χρόνο στην ομάδα και να ακολουθήσει και αυτός τον δρόμο που χάραξαν οι προγενέστεροι του. Θα των θυμόμαστε πάντα για το παρατσούκλι που του είχαν βγάλει οι οπαδοί του Ολυμπιακού. 
Ίλιε Ντιμιτρέσκου , Αλμπέρτο Μπιγκόν , Τιμούρ Κετσμπάγια , Ζτένεκ Σκάζνι  και Ρόλφ Φρίγκερ είναι μερικά ακόμα ονόματα που έχουν παρελάσει από τους Ελληνικούς πάγκους.  Χαρακτηριστική απόδειξη είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια οι πέντε μεγάλες ομάδες της χώρας μας έχουν αλλάξει συνολικά 66 προπονητές. Δηλαδή 13-15 η κάθε μία. Ένα τρομακτικό νούμερο που σε βάζει σε σκέψεις για την επιλεκτική ικανότητα των ποδοσφαιρικών σωματείων αλλά και για την ποιότητα του πρωταθλήματος.
Κλείνοντας θα το παίξω λίγο δικηγόρος του διαβόλου και αυτό διότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Έτσι και αρκετοί  προπονητές μπορεί να κάνουν καταπληκτική δουλεία αλλά να απολύονται λόγο κακών σχέσεων με την διοίκηση η λόγο διαφωνιών με τους οπαδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου