Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η "κυρία" του Κόντε!

Για τους Ολυμπιακούς θα'ναι πάντα "persona non grata", για τους Παναθηναϊκούς αγαπημένο σύνθημα στα χείλη. Για τους τιφόζι της Γιούβε όμως, ο Αντόνιο Κόντε είναι ο άνθρωπος του οποίου ήταν γραπτό να αναλάβει κάποια στιγμή το τιμόνι της.
Ο Αντόνιο Κόντε δεν είναι "ένας ακόμα παίκτης" που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα για αρκετά χρόνια. Η πορεία του άλλωστε στα γήπεδα το αποδεικνύει: 419 συμμετοχές και 44 γκολ με τη Γιουβέντους, πέντε σκουντέτι, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο UEFA, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δευτεραθλητής κόσμου με την Εθνική Ιταλίας το 1994 στις ΗΠΑ και δευτεραθλητής Ευρώπης έξι χρόνια αργότερα στα γήπεδα Βελγίου/Ολλανδίας.

Από το 1992 μέχρι το 2004 ήταν ένας από τους στυλοβάτες σε μία από τις πιο χρυσές εποχές της "βέκια σινιόρα", όμως αυτό που τον τοποθετεί σε περίοπτη θέση στην ιστορία του συλλόγου είναι πλέον το γεγονός ότι ανήκει στο κλειστό κλαμπ των ανθρώπων που είχαν την τύχη να τον υπηρετήσουν και μέσα από το γήπεδο αλλά και από την άκρη του πάγκου.
"Η Γιουβέντους ανακοινώνει ότι ο Αντόνιο Κόντε θα είναι ο νέος προπονητής της από την 1η Ιουλίου 2011. Η συμφωνία είναι διετούς διάρκειας και θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013", ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των Τορινέζων το μεσημέρι της Τρίτης, με τον Κόντε να δηλώνει λίγο αργότερα κατά την παρουσίασή του ότι "επέστρεψα σπίτι μου".

Οι τρεις αυτές λέξεις δεν εξέπληξαν κανέναν, αφού είναι κοινό μυστικό ότι από το 2005 και μετά που ξεκίνησε την προπονητική του διαδρομή η λέξη "Γιουβέντους" τριβέλιζε πάντα το μυαλό του: ήταν το απωθημένο του και το όνειρό του, ο διακαής πόθος και ο απώτερος σκοπός του.

Πώς όμως κατάφερε να φτάσει από την Αρέτσο της Serie B στην Γιουβέντους των 27 πρωταθλημάτων και τί πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια για να πείσει τους διοικούντες των Τορινέζων ότι μπορεί να είναι εκείνος που θα τους οδηγήσει ξανά στην κορυφή; Ας δούμε τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του:


 


Τον "σκότωσε" η μεγάλη του αγάπη (Γιουβέντους)

Η σεζόν 2005-2006 τον βρήκε στο πλευρό του Λουίτζι Ντε Κάνιο ως βοηθός προπονητή στη Σιένα, ενώ πήρε την πρώτη του εμπειρία ως χεντ κόουτς την ερχόμενη σεζόν, αναλαμβάνοντας την Αρέτσο, η οποία ξεκίνησε στο πρωτάθλημα της Serie B με έξι βαθμούς ποινής.

Μετά από 5 ισοπαλίες και 4 ήττες απολύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2006, λίγους όμως μήνες αργότερα (13 Μαρτίου 2007) κλήθηκε εκ νέου να βγάλει το κάρο από τη λάσπη, κρατώντας την Αρέτσο στην κατηγορία.

Η πρώτη νίκη με τον Κόντε στον πάγκο ήρθε στις 13 Απριλίου 2007, όμως δεν ήταν αρκετή, με την ομάδα που έδωσε τη "χαριστική βολή" στην Αρέτσο να είναι η Γιουβέντους!

Όντως, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον άλλοτε αρχηγό των "μπιανκονέρι", με την ομάδα της καρδιάς του να παρουσιάζεται βαθμολογικά αδιάφορη την τελευταία αγωνιστική (έχοντας εξασφαλίσει την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια μετά τον εφιάλτη του calciopoli) και με την εντός έδρας ήττα με 3-2 από την Σπέτσια να στέλνει το συγκρότημα του Κόντε στα τάρταρα (Serie C1).

Ύστερα από μερικούς μήνες "αποτοξίνωσης" (απαραίτητοι λόγω της πρώτης άσχημης εμπειρίας του στους πάγκους), ο Κόντε ταξίδεψε στον ιταλικό Νότο και στις 28 Δεκεμβρίου 2007 πήρε τη θέση του Τζουζέπε Ματεράτσι στη Μπάρι.

Η επιλογή του αυτή προκάλεσε τη μήνη των οπαδών της Λέτσε (ομάδα από την οποία ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα πριν πάει στη Γιουβέντους) οι οποίοι του έκαναν "δύσκολη τη ζωή" στο τοπικό ντέρμπί των δύο ομάδων στο "Βία Ντελ Μάρε", με τον ίδιο όμως να δίνει απαντήσεις μόνο στο χορτάρι, οδηγώντας στο τέλος της σεζόν τη Μπάρι στη μέση της βαθμολογίας.


 


Γκολ, θέαμα και άνοδος

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2008-09, ο πρώην αρχηγός της Γιουβέντους έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την παρουσία σε μία από τις θέσεις των πλέι οφ της ανόδου, όμως τα αποτελέσματα στο γήπεδο ξεπέρασαν και τον πιο αισιόδοξο οπαδό των "μπιανκορόσι".

Παίζοντας το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην κατηγορία και συνδιάζοντας το θέαμα με την ουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Μπάρι του Κόντε έπιασε γρήγορα κορυφή και στις 8 Μαΐου 2009 εξασφάλισε αυτόματα την επιστροφή της στη Serie A μετά από οκτώ χρόνια αναμονής.

Αυτό έγινε τέσσερις ολόκληρες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και μάλιστα η μαθηματική άνοδος πανηγυρίστηκε την ημέρα της τοπικής γιορτής του Αγίου Νικόλα (πολιούχος της πόλης).

Στις 2 Ιουνίου 2009 αποφάσισε -παρά το στενό πρέσινγκ της Γιουβέντους- να αποδεχτεί την πρόταση ανανέωσης που του έγινε για έναν ακόμα χρόνο, όμως 22 ημέρες μετά διοίκηση και προπονητής αποφάσισαν να λύσουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους, διαφωνώντας σε θέματα που είχαν να κάνουν με τον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Ο ελεύθερος Κόντε ήταν πλέον πιο κοντά στη Γιουβέντους που αναζητούσε προπονητή μετά την απομάκρυνση του Ρανιέρι, όμως τελικά οι Τορινέζοι επέλεξαν να δώσουν τα κλειδιά των αποδυτηριών στον εξίσου νεαρό Τσίρο Φεράρα, για να καταλήξει τελικά στην Αταλάντα στις 21 Σεπτεμβρίου αντί του Άντζελο Γκρεγκούτσι.


 


Γιορτή στο Μπάρι, πόλεμος στο Μπέργκαμο

Δυστυχώς η πρώτη του θητεία σε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία, με το κλίμα να μην έχει καμία σχέση με την "οικογένεια" που είχε φτιάξει στο Μπάρι.

Έχοντας απολογισμό 13 πόντων σε ισάριθμα παιχνίδια (3 νίκες-4 ισοπαλίες-6 ήττες), ο Κόντε άντεξε το 2009 αλλά στην ανατολή του 2010 (6 Ιανουαρίου) έδυσε το άστρο του στο Μπέργκαμο.

Καταδικαστική για αυτόν ήταν η εντός έδρας ήττα με 2-0 από τη Νάπολι που "άνοιξε τον ασκό του Αιόλου": οι -εξαγριωμένοι για τη 19η θέση- οπαδοί επιτέθηκαν με βαρύτατες εκφράσεις σε παίκτες (σώθηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας) ενώ στον Κόντε φώναζαν χαρακτηριστικά: "Γύρνα στο Τορίνο. Εμείς δεν είμαστε Γιουβέντους".

Αυτό ήταν... Ο Κόντε δεν μπορούσε να συνυπάρχει με κόσμο που θεωρούσε τον προπονητή της ομάδας "ανεπιθύμητο" και την επομένη κιόλας υπέβαλε την παραίτησή του, για να αναλάβει λίγους μήνες αργότερα (23 Μαΐου) τη Σιένα, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο.


 
 
Το ξέσπασμα του Κόντε μετά το Μόντενα-Σιένα



Ο Κόντε αποχαιρετά με δάκρυα τους οπαδούς της Σιένα



Ο Αντόνιο Κόντε μιλάει για τη Γιουβέντους



Ο "μπιανκονέρο" Αντόνιο Κόντε




 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου